PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO
FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM
2020
CELEM PROGRAMU
jest zapewnienie
najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w
działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci
dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich
lokalnych, zwanych dalej OPL,
zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów
spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania
pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych
osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO
PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków
towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do
objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest
przez Banki Żywności w Toruniu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL]
na terenie województwa kujawsko , która przekazuje żywność bezpośrednio do osób
potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB
KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc w
ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów
nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków)
i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej
sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej
oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego
kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza
220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy
społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla
osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie
w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2.
Sposób
kwalifikacji:[1]
- OPS
będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej
lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ,
pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL
mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących
się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL
mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w
POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za
pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub
posiłków.
1. Zestaw
roczny artykułów spożywczych obejmuje
artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,87 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU |
ILOŚĆ SZTUK NA
OSOBĘ |
OPAKOWANIE
JEDNOSTKOWE (KG/L) |
ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
CUKIER
BIAŁY |
4 |
1 |
4,00 |
BURACZKI
WIÓRKI |
4 |
0,35 |
1,40 |
FASOLKA PO
BRETOŃSKU |
3 |
0,5 |
1,50 |
HERBATNIKI
MAŚLANE |
2 |
0,2 |
0,40 |
GROSZEK Z
MARCHEWKĄ |
8 |
0,4 |
3,20 |
MUS
JABŁKOWY |
2 |
0,72 |
1,44 |
KASZA
JĘCZMIENNA |
3 |
0,5 |
1,50 |
KONCENTRAT
POMIDOROWY |
7 |
0,16 |
1,12 |
MAKARON JAJECZNY |
10 |
0,5 |
5,00 |
MLEKO UHT |
7 |
1 |
7,00 |
OLEJ
RZEPAKOWY |
4 |
1 |
4 |
PASZTET
DROBIOWY |
2 |
0,16 |
0,32 |
PŁATKI
OWSIANE |
2 |
0,5 |
1,00 |
POWIDŁA
ŚLIWKOWE |
5 |
0,3 |
1,50 |
FILET W
OLEJU |
7 |
0,17 |
1,19 |
RYŻ BIAŁY |
2 |
1 |
2,00 |
SER
PODPUSZCZKOWY |
4 |
0,4 |
1,60 |
SZYNKA
DROBIOWA |
8 |
0,3 |
2,40 |
SZYNKA
WIEPRZOWA |
4 |
0,3 |
1,20 |
MIÓD NEKTAROWY |
1 |
0,5 |
0,50 |
KAWA ZBOŻOWA ROZPUSZCZOLNA |
1 |
0,6 |
0,6 |
2. Paczka
żywnościowa to
minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup
towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje
się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe
bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw
artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy
końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w
rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana
osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu
dystrybucji w Podprogramie 2020.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np.
jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie,
II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek,
kolacja]. posiłki do
spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających
zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach,
noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np.
catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy
żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest
większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja
Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej
jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 30 KG). W zestawie
należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub
indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny
w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie
liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w
ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba
potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność
do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą
w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny i Polityki
Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze
akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących
Działania
towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej,
wydawniczej.
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu
wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na
stronach internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych –
osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w
działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do
odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda
osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych
potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania
nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy
unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi
komplementarne.
Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020
[1] W okresie epidemiologicznym OPS/OPL może kwalifikować w sposób zdalny na podstawie złączników 5.1, 6.1, 7.1
Zasady postepowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19 w
ramach realizacji POPŻ Podprogram 2020.
1. W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.
2. W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
3. W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.
4. Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
5. Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń służb sanitarnych.
6. Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
7. Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.