W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej
dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020
dotyczącej usprawniania realizacji
dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19.
1. Dopuszcza
się zmianę terminów dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów
organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do
bieżących możliwości organizacji partnerskich.
2. W
celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL
osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie
przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych
środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w
przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej
samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia
formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz
oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz
przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej
organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie
zakwalifikowanej.
3. W
przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki,
osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się
udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
4. W
przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby
bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy
zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.
5. Przedstawiciele
placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska,
noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w
ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać
oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać
paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z
żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT,
Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
6. Prowadząc
dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących
zaleceń służb sanitarnych.
7. Osoba
wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu
stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały
dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
8. Jeśli
pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub
służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy
przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
9. Działania
towarzyszące w okresie zagrożenia epidemiologicznego zostały zawieszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.