Program Operacyjny
Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii
Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa
żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz
włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu
niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów
żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby
osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z
art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do
procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej
ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci
artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej
potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące
proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących
zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na
celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających
deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do
zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy
żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i
kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza
powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji,
prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
1.
warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów
kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości
przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2.
warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3.
programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego
odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4.
warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli
realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z
uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym
darów żywnościowych),
5.
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym
lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących wynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników biorących
udział w programie POPŻ.
Dodatkowo,
każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i
organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków
Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana
jest:
1.
dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą
skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w
korzystaniu z takich działań,
2.
współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze
wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3.
oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą
żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców
końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w
poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych
projektach),
4.
kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS
celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja
Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji
Partnerskich Lokalnych – OPL].
PROGRAM
OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST
WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja
i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami
PO PŻ,
b) racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie
społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki
Żywności w Toruniu [OPR] do
Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na
terenie województwa kujawsko – pomorskiego, która przekazuje żywność
bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA
KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i
rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie
odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do
ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej
(określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem
dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium
dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do
30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla
osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne
wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków,
które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2.
Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania
do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób
zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody
tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować
oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej
[załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym
skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do
kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie
osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego
oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej
potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie
paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje
artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg w tym:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
1. groszek z
marchewką 3,2 kg,
2. fasola biała
3,2 kg,
3. koncentrat
pomidorowy 1,12 kg,
4. buraczki
wiórki 1,05 kg,
5. powidła
śliwkowe 1,80 kg,
6. sok jabłkowy
klarowny 4l
2. Artykuły
skrobiowe:
1. makaron
jajeczny 4,5 kg,
2. makaron
kukurydziany bezglutenowy 1 kg
3. ryż biały 3
kg,
4. kasza
gryczana 1,5 kg,
5. herbatniki
maślane 0,8 kg,
3. Artykuły
mleczne:
1. mleko UHT 7
l,
2. ser
podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
4. Artykuły
mięsne:
1. szynka
drobiowa 2,7 kg,
2. szynka
wieprzowa mielona 1,8 kg,
3. pasztet
wieprzowy 0,48 kg,
4. filet z
makreli w oleju 1,53 kg,
5. Cukier
1. cukier biały
4 kg,
6. Tłuszcze
1. olej
rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1. gołąbki w
sosie pomidorowym 1,7 kg;
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów
spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych
jednorazowo.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany
w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone:
śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek,
podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są
przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w
schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem
świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku
gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie
realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego
dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok.
40,3kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich
7 grup artykułów spożywczych
5.
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub
indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny
w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku
rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
spożywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest
wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi
dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie
do Federacji Polskich Banków Żywności z
siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz
podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze
akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących
Działania realizowane są w siedzibie organizacji
biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na
rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy
żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca
realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie
Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych –
osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda
osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia
żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich
skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb
objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą
się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS
i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.