PROGRAM OPERACYJNY
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST
WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2018
CELEM PROGRAMU
jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i
koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji
partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie
społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec
2019
Pomoc żywnościowa
dystrybuowana jest przez Bank Żywności w
Toruniu [OPR] do Organizacji
Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie
województwa kujawsko - pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio
do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB
KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc w
ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich
dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych
(posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób
znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z
art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do
procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej
ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego
uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do
30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla
osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne
wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków,
które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2.
Sposób
kwalifikacji:
- OPS
będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej
lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ,
pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL
mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących
się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL
mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w
POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc
żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem
Organizacji Partnerskich Lokalnych jako
zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1.
Zestaw roczny artykułów spożywczych
w Podprogramie 2018
obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
1.
Artykuły warzywne i owocowe:
1.
groszek z
marchewką 3,6 kg,
2.
fasola biała
3,6 kg,
3.
koncentrat pomidorowy
1,60 kg,
4.
buraczki
wiórki 1,05 kg,
5.
powidła
śliwkowe 1,80 kg,
2.
Artykuły
skrobiowe:
1.
makaron
jajeczny 4,5 kg,
2.
makaron
kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
3.
ryż biały 3
kg,
4.
kasza
gryczana 1,5 kg,
5.
herbatniki
maślane 0,8 kg,
3.
Artykuły
mleczne:
1.
mleko UHT 7
l,
2.
ser
podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4.
Artykuły
mięsne:
1.
szynka
drobiowa 3 kg,
2.
szynka
wieprzowa mielona 2,1 kg,
3.
pasztet
wieprzowy 0,64 kg,
4.
kabanosy
wieprzowe 0,36 kg,
5.
filet z
makreli w oleju 1,7 kg,
5.
Cukier
1.
cukier biały
4 kg,
2.
miód
nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
6.
Tłuszcze
1.
olej
rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1.
gołąbki w
sosie pomidorowym 1,6 kg;
2.
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów
spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych
jednorazowo.
3.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany
w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone:
śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek,
podwieczorek, kolacja]. posiłki
do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających
zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach,
noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np.
catering).
4.
W przypadku
gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie
realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego
dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok.
39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze
wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
5.
W
uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe
można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub
zwiększyć liczbę opakowań.
6.
W przypadku
rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych
do potrzeb rodzin .
7.
Żywność jest
wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE
SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba
potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji
żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków
Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra
Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności.
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w
miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na
stronach internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz
społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób
korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w
działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała
skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ –
ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest
współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami
osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami
prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym
województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.