Program Operacyjny
Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii
Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa
żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz
włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu
niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów
żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby
osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z
art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do
procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej
ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci
artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej
potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące
proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących
zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na
celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających
deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do
zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy
żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i
kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza
powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji,
prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
1.
warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów
kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości
przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2.
warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3.
programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego
odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4.
warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli
realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z
uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym
darów żywnościowych).
Dodatkowo,
każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i
organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków
Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana
jest:
1.
dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których
osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom
potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
2.
współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze
wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3.
oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą
żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców
końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w
poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych
projektach),
4.
kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja
Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji
Partnerskich Lokalnych – OPL].
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.